Tripartitni socijalni dijalog

Tripartitni socijalni dijalog

U organizaciji Miholjačkog poduzetničkog centra, Lokalne razvojne agencije d.o.o. i uz podršku Općine Magadenovac te u okviru projekta “RESPECT + Povjerenjem do socijalnog dijaloga” dana 08. veljače 2019. je održana radionica na temu “Tripartitni socijalni dijalog” u okviru koje se govorilo o načinu zbrinjavanja komunalnog otpada i formiranju cijene komunalne usluge, te sakupljanju i odvozu otpada na području Grada Donjeg Miholjca i susjednih općina. Radionici su bili nazočni svi predstavnici Gospodarsko – socijalnog vijeća. Načelnici Općine Magadenovac Stjepan Živković, općine Marijanci Darko Dorkić, Općine Viljevo Dominik Knežević i Općine Podravska Moslavina Zdravko Šimara. Ispred Grada Donjeg Miholjca radionici su prisustvovali gradonačelnik Goran Aladić i dogradonačelnik Tomislav Brusač, te predstavnici poduzetnika i gospodarstvenika, Sindikata hrvatskih učitelja, stručnih službi i građani. Kako na području susjednih općina odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada obavlja koncesionar, koji je zatražio znatno povećanje cijena usluga za domaćinstva i gospodarske subjekte tako su se načelnici općina odlučili na izbor novog koncesionara putem javnog natječaja, ali za građane po pristupačnijim cijenama odvoza i zbrinjavanja otpada. S obzirom da prema Zakonu o zbrinjavanju komunalnog otpada dolazi do drugačijeg formiranja cijene upravo zbog toga je vrlo važno napomenuti kako ne bi trebalo biti isto da uslugu odvoza komunalnog otpada jednako plaćaju oni koji stvaraju velike količine otpada od onih koji razvrstavaju i time stvaraju manje količine otpada – istaknuo je ispred MPC-a Valent Poslon.

Građani će vrlo vjerojatno plaćati fiksnu cijenu odvoza bez obzira iznose li svoju kantu za otpad ili ne, s tim da će se cijena odvoza otpada povećavati svaki put kada se iznese kanta s komunalnim otpadom. Posebno će se obavljati odvoz miješanog komunalnog otpada gdje će cijena biti nešto veća, dok će građani biti u mogućnosti sami zbrinjavati biološki otpad te će prema tome i cijena biti nešto niža. U narednom će se razdoblju prema dodatnom savjetovanju s načelnicima krenuti u raspisivanje natječaja za koncesije.

Prije same radionice izabran je novi predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća. Za jednogodišnji mandat izabran je predstavnik ispred jedinica lokalne samouprave – načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković, dok je za tajnika izabran Marko Majdenić, ujedno i suradnik na projektu Respekt+ Povjerenjem do soicijalnog dijaloga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *